Het geven van borstvoeding

Baby’s en moedermelk zijn voor elkaar gemaakt. Jouw lichaam en die van je baby zijn afgestemd op het maken, geven en krijgen van moedermelk.
Moedermelk beschermt tegen allergieën en ziekten en je hoeft het niet eens koel te bewaren.
Het is eenvoudig toe te dienen en, ook handig, het kost niets. Baby’s zijn er dol op. Het is licht verteerbaar, verhoogt de weerstand en bevat allerlei stoffen die je baby beschermen tegen infecties en allergieën. Het geven van borstvoeding voorziet ook in de behoefte van je baby aan lichamelijk contact met jou.

Op het Youtube kanaal van Ella vind je een video met informatie over borstvoeding geven en hoe je je daarop kan voorbereiden. Bekijk hem hier

Borstvoedings tips

Baby’s zijn de eerste uren na de geboorte erg alert en wakker en klaar om te gaan oefenen aan de borst. Sommige baby’s ruiken of likken alleen wat aan de borst, andere pasgeborenen gaan direct zuigen. Als jij en je baby na de geboorte bij elkaar blijven, is het prachtig om te zien hoe de baby zelf zijn weg vindt naar je borst.
Dit snelle aanleggen na de geboorte heeft een ‘inprentend’ effect en is een goede start. Vooral de eerste dagen na de geboorte raden wij je aan om liggend de baby te voeden. De baby ligt helemaal op zijn zij, baby’s buik tegen jouw buik. De tepel tegenover de neus van de baby. De baby hoeft zijn hoofdje dan niet te draaien om de borst te pakken.
Houd het hoofdje van de baby iets lager dan het holletje van je elleboog. Houd je hand op de billetjes. Je andere hand ondersteunt de borst, zodat de tepelhof helemaal vrij blijft. Door heel zacht met de tepel alleen de bovenlip van de baby aan te raken, zal het mondje opengaan. Wacht tot de mond wijd open is, trek de baby dan met een snelle beweging tegen je aan. Het eerste aanzuigen kun je goed voelen, maar dit moet snel verminderen. Beide lipjes zijn mooi naar buiten gekruld. Het puntje van de neus en de kin mogen de borst best raken. Goed aangelegd kun je de baby onbeperkt laten drinken.

De baby geeft lang voordat hij begint te huilen al aan dat hij toe is aan een voeding. Dit gebeurt door kleine ‘seintjes’: een verandering in de ademhaling, het bewegen van het mondje of een armpje, kortom er zit beweging in de baby terwijl hij nog lijkt te slapen. Je kunt dit het beste zien en horen als de baby dicht bij je is, bijvoorbeeld in een wiegje naast je bed (dit noemen we rooming-in).
Wanneer je op dit rustige moment je baby de borst aanbiedt, kun je de baby in alle rust aanleggen. Als je wacht tot hij huilt, zal het aanleggen een stuk onrustiger gaan. De baby van de borst halen doe je het best door een schone pink in de mondhoek te stoppen en het vacuüm te verbreken, hierdoor laat de baby los.

Hulp bij borstvoeding: Ella’s borstvoedingscoaches

Een borstvoedingscoach kan je helpen als het geven van borstvoeding erg problematisch verloopt of als er bijzondere omstandigheden zijn. Je kunt haar advies vragen als je zwanger bent, in de kraamtijd en de tijd daarna, zolang je borstvoeding geeft of de borstvoeding wilt afbouwen. Je belt dan met de praktijk: 070-3606286

Rita en Pauline, zij kunnen je bijstaan als je dit wilt. Je kunt bij hen terecht als een extra gratis service voor cliënten van Ella Verloskundige Zorg. Wanneer je geen cliënte bent bij Ella, zijn er wel kosten aan verbonden.

Pauline
Rita
Scroll naar boven